Thursday, March 27, 2014

Bir Film, Bir Eylem


"Bu, elli katlı bir binadan düşen adamın hikayesidir. Adam kendini rahatlatmak için sürekli şöyle diyormuş; 
Buraya kadar herşey yolunda. 
Buraya kadar herşey yolunda. 
Buraya kadar herşey yolunda.
Önemli olan düşüş değil, yere çarpıştır!"

http://www.youtube.com/watch?v=dv7BYF6epBQ

Bu sözlerle başlar 1995 Mathieu Kassovitz imzalı her sahnesini ayrı sevdiğim, adeta büyülendiğim, tüm zamanların en iyi 25 filmi listeme kafadan giren La Haine (Nefret) adlı film. Türkiye'de Protesto adıyla gösterime girmişti. (imdb'de puanı 8.1 ve top 250 film listesinde 218. sırada)

Paris gettosunda geçer hikaye; Abdel adında bir Kuzey Afrikalı genç, polis tarafından vurulur, hastanede komadadır. Bu olayla beraber gettoda ortalık karışır. Kamera Abdel'in 3 arkadaşı; yahudi Vinz, Arap Said ve zenci boksör Hubert'in peşine düşer ve ayrı dinlere, dillere mensup ama aynı yolun yolcusu bu gençlerin son 24 saatini anlatır. Aralarında en çok ve deli deli konuşan Vinz'dir. En aklı başında olanı Hubert ise polislerin ırkçı tavırları nedeniyle gelişen tepkilere ve anbean yükselen gerilime karşı Vinz'in hayatını tehlikeye atacak birşey yapmasını engelleme gayreti içerisindedir. Peki yere çakılma anı geldiğinde namlunun ucunda kim olacaktır?

Nihayet bir süredir biz Türkiye vatandaşları yüzyıllık uykumuzdan uyanmaya başladık. Kımız içtiğimiz zamandan bu yana çocuklarımıza baskın olarak aktardığımız eylemsizlik prensibi genini iç mihrakların da yardımıyla mutasyona uğratma çabasındayız. Tepki gösterdikçe biz, akıl ve mantık seviyesini düşürüyor karşımızdaki. Mars'ta rastlanan tek hücreliler bile gülüyor twitter kepazeliğine. Dünya evrene, alem elaleme rezil olduklarının, uncool'luk dalında rekor kırdıklarının farkında olacak durumları da yok ki popişgillerin.

Hazır ufaktan eyleme geçmiş, eylem sözcüğünü tedavüle sokmuşken benim tavsiyem sabah uykulu gözlere rağmen sesi etraflıca yükselterek La Haine filminin müzikleriyle başlamak güne.

Buraya kadar herşey yolunda.
Ne de olsa.

İşte şarkılar:
http://www.youtube.com/watch?v=ov5hA6Bvt-s&list=PL019931A1E4C15B03

http://www.youtube.com/watch?v=af096wD9Dms&list=PL019931A1E4C15B03

Bu da efsane sahnelerden:
http://www.youtube.com/watch?v=okQJPUTQMqA